Waarom mislukt ruim de helft van ERP-implementaties? (en dit is ónze aanpak)

Als je bedrijfsprocessen van een MKB-bedrijf efficiënter wil laten verlopen, is een modern ERP-systeem onmisbaar. Echter, het is geen geheim dat meer dan de helft van de ERP-implementaties falen. Dit resulteert vaak in financiële verliezen, frustratie bij medewerkers en vele onvervulde beloften. In deze blog onthullen we de meest voorkomende oorzaken van mislukte ERP-implementaties en ontdek je de bewezen aanpak van Aardug voor ERP-implementaties.
30 mei 2024 in
Waarom mislukt ruim de helft van ERP-implementaties? (en dit is ónze aanpak)
Administrator


Waarom ERP-implementaties vaak mislukken: 

 • Onvoldoende betrokkenheid van het management.
  In veel gevallen bekommeren managers en directie zich onvoldoende om de ERP-implementatie, waardoor er een onduidelijke richting en focus is tijdens de implementatie. 
 • Onrealistische verwachtingen en doelen.
  Vaak zijn de verwachtingen torenhoog, zonder dat deze expliciet zijn gemaakt en voorzien zijn van een realistische planning en kostenraming. Dit leidt in bijna alle gevallen tot teleurstelling en desillusie. 
 • Gebrek aan gebruikersacceptatie en training.
  Implementaties falen vaak doordat gebruikers onvoldoende betrokken worden. Dit leidt meestal tot weerstand en inefficiënte processen na de implementatie. 
 • Onvoldoende planning en risicobeheer.
  Een gebrek aan goede planning en het inschatten van risico’s leidt eenvoudig tot onverwachte tegenslagen en ondermijnt het succes van het project. 
 • Slechte communicatie.
  Communicatieproblemen tussen belanghebbenden, zowel intern als extern, veroorzaken misverstanden en complicaties die moeilijk op te lossen zijn. 

Benieuwd naar wat Odoo jou kan bieden?

Ontdek Odoo nu en zie wat het jouw bedrijf kan brengen.

Ontdek Odoo


Dit is onze ERP-aanpak 

ERP-implementaties zijn dus vaak een uitdaging. Bij Aardug hanteren we voor een ERP-implementatie een nuchtere aanpak die goed werkt in de praktijk en leidt tot doelgerichte oplossingen. Het implementatieplan is gebaseerd op onze jarenlange ervaring met het ERP-systeem Odoo en best practices vanuit de praktijk. In concrete stappen zetten we een oplossing neer die is gebaseerd op realistische verwachtingen. Hieronder zie je hoe onze ERP-implementatieaanpak eruit ziet met Odoo:  

Analyse en vooronderzoek 

Onze consultants starten met een diepgaande analyse van jouw bedrijfsactiviteiten. Ze nemen je huidige processen onder de loep, sporen knelpunten op en analyseren op welke manieren Odoo deze kan stroomlijnen. 

Kick-off 

Het project gaat van start met een uitgebreide kick-off sessie. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de doelstellingen en verwachtingen en stellen we een gedetailleerd projecttijdschema vast. Met een gespecialiseerd team, inclusief een ervaren projectleider, bouwen we op basis van vertrouwen aan een stevige fundering voor het project. 

Minimum Viable Product (MVP)  

Ons doel is de snelle levering van een werkbaar Minimum Viable Product (MVP). Dit maakt het mogelijk om vlot de meerwaarde van Odoo te ervaren, terwijl er tegelijkertijd gelegenheid is voor noodzakelijke verfijningen. 

Training 

Voor een succesvolle implementatie is het cruciaal dat je team vertrouwd raakt met de nieuwe systemen. Daarom verzorgen we een grondige training, zodat iedereen bekend is met de vernieuwde processen en hulpmiddelen. 

Go-live 

De overstap naar Odoo plannen we zorgvuldig en in nauwe samenwerking met jou, om te garanderen dat deze omschakeling geen hinder oplevert voor de dagelijkse bedrijfsvoering. 

Support 

Onze betrokkenheid stopt niet na de implementatiefase. Aardug biedt support op maat. Zo heeft je team continu toegang tot de beste ondersteuning en pakken we eventuele vragen of uitdagingen snel op.

Kies voor implementatiepartner Aardug 

Bij Aardug geloven we niet alleen in het zorgvuldig implementeren van systemen. We streven naar een duurzame, nauwe samenwerking waarbij transparante communicatie, betrokkenheid als partner en concrete resultaten centraal staan. Kies ook voor Aardug en ervaar dat een ERP-implementatie succesvol kan zijn en tot een oplossing kan leiden die naadloos aansluit op jouw unieke behoeften en doelen!