Odoo 16 komt eraan: ontdek 5 highlights + bonus

5 juli 2022 in
Odoo 16 komt eraan: ontdek 5 highlights + bonus
Martijn Meijer

Update (26-10-22): Odoo 16 is uit! Lees er meer over in onze blog of bezoek onze nieuwe website odoo16.nl

De officiële release is pas in oktober dit jaar, maar de contouren van Odoo 16 zijn inmiddels zichtbaar. Normaal geeft Odoo bij nieuwe versies voorrang aan het verbeteren van de snelheid van het systeem, niet zozeer aan het opleveren van vele extra functionaliteiten. Deze keer is het echter een combinatie van die twee! Hiermee introduceert Odoo 16 niet alleen een hele rits aan nieuwe uitbreidingen, maar is het ook de snelste en gebruiksvriendelijkste versie ooit. Hieruit blijkt opnieuw dat Odoo zich razendsnel ontwikkelt en inmiddels een ERP-oplossing van enterprise-niveau is. We hebben de 5 belangrijkste belangrijke vernieuwingen op een rij gezet.

1. Knowledge-app

Odoo komt met een gloednieuwe Wikipedia-achtige kennismodule. Hiermee kun je samen met andere afdelingen artikelen schrijven, structureren en delen binnen je organisatie. De module is geheel geïntegreerd met de rest van het systeem. Als je bijvoorbeeld in de helpdesk een ticket wil beantwoorden, heb je met een klik alle kennis beschikbaar om dit goed te kunnen doen. Odoo biedt allerlei templates om documenten aan te maken. Een krachtig middel dus om kennis te delen binnen de organisatie. 

2. Website

In de websitemodule zijn de backend en frontend nu samengevoegd. Dit werkt sneller en geeft meer mogelijkheden om websiteblokken aan te passen. Door op een element van de website te klikken, kun je deze gelijk bewerken in de werkbalk rechts in het scherm. Zo kun je bijvoorbeeld een filter van een webshop gelijk aanpassen. 

3. Financieel

De boekhouding kent in Odoo 16 vele verbeteringen en uitbreidingen. De belangrijkste lichten we voor je uit. Zo verloopt het afstemmen van bankafschriften nu nog eenvoudiger in een overzichtelijk scherm. Ook het afhandelen van meerdere valuta is nu makkelijker, waarbij je verschillen in wisselkoersen apart kan factureren. Het importeren van een nieuwe boekhouding is simpeler geworden. De leesbaarheid van journaal-auditrapportages en de btw-toelichtingen zijn verbeterd. Dat geldt ook voor de vastlegging van vaste activa, de Intrastat-aangifte en e-facturatie. Bij offertes zie je nu waarschuwingen over mogelijke kredietlimieten. Accountants kunnen nu de factuurherkenning voor cliëntfacturen apart instellen. 

4. Voorraad

Je kunt nu afdwingen dat er backorders worden gemaakt als een artikel niet volledig geleverd is. Dit voorkomt een hoop onnodige ‘rommel’ in je orderadministratie. Verder zijn de vervoersmethoden verbeterd, vooral de pick-up. Odoo kan nu automatisch batches aanmaken, gebaseerd op klant, vervoerder, bestemming etc. Met de functie ‘replenishment visibility days’ kun je voorkomen dat je het moment van bijbestellen te laat of niet in beeld hebt. Verder biedt Odoo meer mogelijkheden op gebied van scanning.

5. Opnieuw flink sneller

Odoo heeft veel aandacht besteed aan het reduceren van de hoeveelheid code. Hierdoor is de performance merkbaar verbeterd. Odoo ging hierbij integraal te werk en heeft alle Odoo-componenten, van infrastructuur tot de websitemodule flink kunnen versnellen.

Geïnteresseerd geraakt?

Neem nu contact op voor de mogelijkheden.

Bonus: veel extra handigheidjes

Tot slot nog diverse losse verbeteringen die het noemen waard zijn:

  • Coupons en promoties bevinden zich nu op één centrale plek in Odoo. Je hoeft dus niet meer hoeft te zoeken naar de juiste app en het juiste type promotie.

  • Abonnementen kun je nu rechtstreeks factureren vanuit de salesorder, zoals dat al kon met andere te factureren items. Dat geeft overzicht en scheelt tijd.

  • De chatbot kan met een beslisboom en multiple choice veel gestelde vragen beantwoorden.

  • De marketingmodule biedt nieuwe templates voor e-mailmarketing en diverse extra socialmedia-functies.

  • Ook rond MRP zijn er vele verbeteringen. Klanten kun je nu inzicht geven in de status van hun productieorder. Een onderaannemer kan ditzelfde inzicht weer aan jou geven. Verder is de planner vernieuwd, waarbij je aangeeft welke bewerkingen rest. Achtereenvolgens of parallel moeten worden uitgevoerd. In een Gantt-chart kun je dit visualiseren. De planner is ook beschikbaar op tabletformaat.

Wil je meer weten? Bekijk dan deze video, waar Odoo-oprichter Fabien Pinckaers een presentatie geeft over de vernieuwingen in Odoo 16.

 
 

Nog in ontwikkeling

Zoals gezegd is inmiddels duidelijk wat de belangrijkste verbeteringen en uitbreidingen in Odoo 16 zullen zijn. De versie is nog steeds in ontwikkeling. Er kunnen dus nog nieuwe functionaliteiten bijkomen. Hoe dan ook mag duidelijk zijn dat Odoo zich razendsnel doorontwikkelt en inmiddels een ERP-oplossing van enterprise-niveau is. Een strategische oplossing om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen en toekomstbestendig te ondernemen.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over Odoo en de nieuwste mogelijkheden!